top of page

Blog

Uneix-te al blog de Marta

No et perdis cap notícia

Sobirania Alimentària a Catalunya i COVID-19

La crisi del Covid-19 ha posat en evidència que estem convivint en un (des)equilibri inestable que ha de sospesar moltes incerteses. Malauradament aquest és el nou context on haurem de (sobre)viure. El confinament ens ha portat a una aturada per poder reflexionar i encarar el futur. Desitjo que siguem prou intel·ligents per a fer virar el futur cap a la sostenibilitat, el raciocini i la coherència. Desitjo que aquesta crisi serveixi, com a mínim, per posar ordre al desori global on estem immersos. Els resultats immediats del confinament ens ha aportat descontaminació atmosfèrica, reducció de producció de residus, retorn de pau a la biodiversitat,... Esperem que trobem les polítiques i la governança necessària per restablir polítiques sostenibles quan entrem en fase de desconfinament.

Un dels vectors de reflexió ha estat la sobirania alimentària. Un concepte definit per la viquipèdia com: el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior amb l'objectiu d'aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària. Una estratègia que vol trencar amb les polítiques agrícoles neoliberals imposades per l’Organització Mundial del Comerç, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.

Considero que cal generar polítiques del nostre país i redefinir les polítiques agràries europees cap a aquest concepte. Si voleu tenir més informació sobre els indicadors de la Sobirania Alimentària, així com una diagnosi i propostes per assolir-la a Catalunya, us recomano la lectura d'aquest informe:


Si voleu consultar tot l'informe, podeu accedir-hi mitjançant la web: www.indicadors.arrandeterra.org

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page