top of page

Blog

Uneix-te al blog de Marta

No et perdis cap notícia

Pròleg del llibre República i ecologia de Jordi Navarro. Edicions Curbet, 2018

En Jordi Navarro, autor d'aquest llibre, em va demanar fer el pròleg. Aquí us el deixo per si hi voleu fer una llegida i per si us anima a comprar-lo.

Aquesta obra és un extens recull de l’evolució de l’ecologisme català i internacional. Un cúmul de bibliografia, autors, experiències i tendències que permet tenir una visió molt àmplia d’aquesta ideologia que cerca la protecció del territori i el medi ambient a partir de canvis de les activitats humanes que el danyen o perjudiquen. En Jordi Navarro, l’autor, és una de les veus i altaveus actuals de l’ecologisme al nostre país i aquest llibre sintetitza molt bé les seves preocupacions i posa èmfasi en la importància que té pel nostre futur i benestar. Té l’encert de revisar el passat i present, però alhora desgranar què ens depara el futur.

Aquesta obra arriba en un moment oportú perquè el medi ambient, el territori i la sostenibilitat no són conceptes nous i estan integrats extensament al vocabulari actual i a la política. Se’n parla -possiblement- més que mai, però alhora s’està més malament que mai. Un dels paradigmes claus que ho confirmen és el canvi climàtic. Fa un decenni el seu argumentari es debatia en base a si era realitat o una dèria dels científics derrotistes. Actualment aquest argument està superat, doncs els canvi climàtic ja és palpable al dia a dia. Superat aquest pas, ara tocaria posar-hi fre i fer canvis. Però els temps no acompanyen. Els partits que desenvolupen polítiques de canvi són polítiques suaus de matisos, d’adaptacions a la realitat i funcionament existent. Evidentment aquests canvis són importants perquè posen temes de cabdal importància a l’agenda política, però insuficients com per revertir la situació. Es tendeix cap a un model d’adaptació a les crisis de calat que comportaran canvis agressius i vitals.

Aquest llibre, doncs, arriba en un bon moment per llegir, reflexionar i actuar. Una bona eina per la formació i recomanar autors i experiències recollides per seguir avançant cap a l’ecologisme que els nous temps necessiten. Alhora en un moment també crucial per la realitat política del nostre país. El procés constituent cap a una República haurà de tenir en compte el medi ambient i la sostenibilitat. I si realment volem un país ecològic, caldrà revertir moltes de les polítiques conservadores i ben assentades vigents. El decreixement és un concepte que ha d’entrar a debat. Una paraula que no agrada, que es percep com un concepte que ens porta al declivi econòmic; però que en realitat podria comportar un canvi polític i de model social i econòmic sostenible. Es pot aplicar el decreixement de manera sostenible pel bé social i econòmic, i evidentment ambiental del país. De fet, o s’aplica el més aviat possible o s’haurà de viure de manera sobtada i agressiva. Un model econòmic basat en el creixement infinit, i associat al consum infinit de recursos no renovables, porta al col·lapse. I mentre s’amaga el cap sota l’ala vers aquesta realitat, el problema es va agreujant. Un problema directament vinculat a la manca de recursos dels més febles (a nivell de societat i a nivell mundial), a un moviment de refugiats cercant una vida més digna, a un món i també una societat cada vegada més desequilibrada. Quan uns pocs tenen molt i la majoria no tenen, de vegades ni per sobreviure, és evident que cal cercar solucions. I el decreixement i l’ecologisme seran una de les peces claus a considerar seriosament. És hora de treure el cap de sota l’ala.

Cal un canvi de paradigma, un canvi de comportament individual, però també col·lectiu regit per les polítiques del país. Cal posar en debat, cartografiar i buscar solucions a les principals amenaces ecològiques que es descriuen en el llibre. I en el context de la incipient república catalana és un bon moment. El recull que fa en Jordi Navarro en aquest llibre és un punt de partida i una bona base per reflexionar-hi. Tossudament alçats i que tinguem sort!

Marta Ball-llosera



15 views
bottom of page