top of page

Blog

Uneix-te al blog de Marta

No et perdis cap notícia

Perquè diem no a un macro-càmping a Garriguella

Updated: Apr 24, 2018


Acció de Salvem Garriguella al Mas Tòfol (centre neuràlgic del càmping)

Garriguella és un municipi de l'Alt Empordà, situat a la falda de la Serra de l'Albera a l’interior de la comarca. Té una extensió de 21 km2 i una població de 825 habitants. L’economia del municipi és bàsicament agrària. La vinya és, sens dubte, el conreu majoritari. Això ha fet que hi hagi una cooperativa agrícola on participen la majoria dels pagesos del municipi, diversos cellers particulars i embotelladors i un trull d’oli. La garnatxa és especialment reconeguda a la cooperativa.

Durant l’any 2017 es va iniciar la tramitació d’un macro-càmping per a 2000 persones. Està ubicat en una zona aïllada, lluny del nucli urbà, entre la carena del Puig de la Malaveïna i el marge esquerra de la riera de Garriguella. El càmping ocuparia 17,5 hectàrees de sòl agrícola amb 665 parcel·les, de les quals 330 es preveuen bungalous o similars. A més, es preveuen equipaments (restaurant, supermercat, bar, auditori,...) amb una edificabilitat de 8700m2.

Fruit d’aquest projecte es va crear la plataforma local SALVEM GARRIGUELLA amb el suport de l’entitat ecologista comarcal IAEDEN-Salvem l’Empordà . Ambdues entitats consideren que és un projecte que perjudica al municipi i a la comarca per les següents raons:

-Impacte paisatgístic i model territorial insostenible. Aquest càmping desvirtua el paisatge i fragmenta el territori. Es tracta d’una urbanització tova molt densificada que necessita el redimensionament de totes les infraestructures.

-Aigua: un bé escàs i preuat. L’augment de 2000 habitants posa en qüestió la suficiència d’aigua pel poble de Garriguella (i pobles veïns) en un escenari de canvi climàtic que afavoreix situacions d’estrès hídric (quantitat i qualitat de l’aigua insuficient).

-Model econòmic caduc. Aquest càmping respon a un model turístic de massificació i de “pa per avui i fam per demà” estès en el litoral i caracteritzat pel benefici d’uns pocs (promotors i especuladors) i la precarització laboral.

-Impacte acústic i lumínic. Tenint en compte l’emplaçament, es preveu una significativa contaminació acústica i lumínica que perjudicarà el benestar i el descans dels altreshabitants de la zona.

SALVEM GARRIGUELLA i la IAEDEN-Salvem l’Empordà defensem un model de poble vinculat al territori i la seva activitat econòmica tradicional:

- El paisatge, actiu diferencial. Preservem el paisatge natural i agrícola (vinyes, oliveres, conreus) i potenciem un turisme sostenible de qualitat (productes locals, cultural, respectuós,...) i no de quantitat.

- Oferta turística integrada amb l’entorn. Garriguella disposa de càmping, cases rurals, hotels, restaurants, cooperativa, cellers, trull d’oli, a més dels comerços. La seva clientela ve per l’entorn, protegim-lo i donem-li valor afegit.

Pel que fa a la tramitació del projecte, ha passat l’aprovació inicial del pla parcial urbanístic i estava previst que l’ajuntament tot seguit i de manera ràpida l’aprovés provisionalment. Aquest tràmit encara no s’ha realitzat fruit de les reivindicacions de la plataforma Salvem Garriguella, de la IAEDEN-Salvem l’Empordà i la col·laboració d’Unió de Pagesos que van organitzar una tractorada de suport a les reivindicacions.

Esperem l’ajuntament reconsideri el projecte i que Garriguella pugui gaudir d’un paisatge i un turisme vinculat amb el territori, les vinyes i les oliveres, així com la tranquil·litat que hi regna.

[escrit realitzat per la revista Agró de DEPANA]

15 views
bottom of page