top of page

MAPA DE LA GENERACIÓ D'ENERGIES RENOVABLES A EUROPA. Relació entre energies renovables i disminució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

  • Writer: Marta Ball-llosera Font
    Marta Ball-llosera Font
  • Jan 14, 2024
  • 3 min de lectura

Les energies renovables són un actor important en l'agenda política ambiental de la Unió Europea i centren el debat en la lluita contra el canvi climàtic. El principal emissor que produeix l’efecte hivernacle, provinent de l’activitat humana, és el diòxid de carboni (CO2), que suposa el 82% de totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea. El diòxid de carboni es produeix quan es cremen combustibles fòssils: carbó, petroli o gas natural. Revertir aquesta situació és difícil, doncs els combustibles fòssils segueixen sent la principal font d’energia a nivell mundial.


La Unió Europea s'ha marcat com a objectiu assolir la reducció del 55% de les emissions netes de GEH respecte els nivells de 1990 per a l'any 2030 i la neutralitat climàtica de la Unió per a l'any 2050. És per aquesta raó que el seguiment de les polítiques sobre la transició energètica dels països membres de la UE és un assumpte important de l'agenda ambiental europea. En el següent gràfic es mostra quins països generen més potència provinent de les energies renovables en TWh.





El país amb més producció d'energia d'origen renovables és Alemanya, i és l'únic país que supera els 200 TWh, en termes absoluts. Tanmateix si tenim en compte l'estadística des d'una perspectiva poblacional, els termes canvien substancialment. Islàndia, com a pionera en l'ús energies geotèrmiques, és la que única que supera els 15 MWh/capita.





Malauradament, la demanda mundial d'energia mostra una tendència creixent, que s'accentua any rere any. Segons Enerdata, una empresa d'investigació en qüestions energètiques, el creixement del consum mundial d'energia a l'any 2022 es va relantitzar, però seguiex a l'alça passant del 4,9 % en 2021 al 2,1 % en 2022, però que segueix essent superior a la tasa mitja de 2010-2019 (+1,4 %/any).


Per aquesta raó és important analitzar si la generació d'energies renovables està tinguent un efecte palpable en la reducció de les emissions de CO2, o pel contrari no és així degut a altres factors energètics i de consum mundial. En els 4 països de la Unió Europea que més generació d'energies renovables tenen, en termes absoluts, es confirma aquesta norma.




Així doncs, la implantació de projectes d'energies renovables genera una disminució dels gasos d'efecte hivernacle, en concret pel que fa al CO2, i és una esperança per a la lluita contra l'escalfament global. L'evolució de la generació energètica sostenible ha anat augmentant any rere any en els països europeus, però cal preguntar-se si aquest increment és suficient per a poder assolir els objectius que s'ha marcat la Unió Europea.





El darrer informe del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) publicat al 2023 fa una crida d'atenció contundent per limitar l'augment de la temperatura global a 1,5ºC segons els nivells preindustrials per evitar danys irreparables al planeta. Per primera vegada es parla de pèrdues de vides humanes degut a les conseqüències metereològiques extremes, amb una pèrdua irreversible de biodiversitat i dures condicions de vida per a milions de persones degut a la fam i/o la greu escassetat d'aigua. Un informe que fa un toc important d'atenció als governants mundials per tal d'accelerar els esforços cap a una acció climàtica que abordi tots els fronts de manera consensuada i justa.


Al maig de 2023 la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen, en la inauguració de la conferència "Beyond Growth 2023" va admetre que el creixement en combustibles fòssils és obsolet i va qüestionar, per primera vegada, que el creixement del PIB sigui l'únic i central model de desenvolupament del capitalisme global. En el marc d'aquesta conferència es va redactar un comunicat conjunt, signat per 5 partits polítics, per demanar formalment que es comenci a debatre la possibilitat d'adoptar un altre model econòmic. Caldrà, doncs, abordar la qüestió del canvi climàtic des de molts fronts diferents i des d'escenaris de decreixement, tot i que la presidenta de la Comissió Europea, va evitar parlar en aquests termes.


Com a resum gràfic de la notícia s'ha realitzat, a més, una


Aquesta notícia s'ha realitzat amb la següent 



Comentarios


bottom of page